www.smartquality.ro
0000.123.456
Informații utile

Alegerea corectă a discului diamantat și factorii ce influențează performanțele acestuia


Discurile diamantate DiaTehnik au fost construite pentru a răspunde cererii atât celor din segmentul profesional, cât și celor din segmentul casnic. Tehnica diamantată de calitate și versatilitatea sunt principalele atuuri care recomandă DiaTehnik ca fiind unul dintre partenerii nelipsiți în exploatare.

Pentru o tăiere eficientă este important ca discul diamantat și materialul ce urmează a fi prelucrat să interacționeze corect. Astfel, există câțiva indicatori pe care trebuie să îi ai în vedere atunci când dorești să achiziționezi un disc diamantat:

1. Identificarea corectă a materialul ce urmează a fi prelucrat

În funcție de materialul ce urmează a fi prelucrat, poți să alegi discul de tăiere diamantat potrivit. De asemenea, trebuie luate în considerare diametrul, geometria și densitatea materialului ce urmează a fi prelucrat.

          

Asfaltul este un material abraziv, ce poate uza discurile foarte repede. Discurile pentru tăierea asfatului au zona segmentată realizată prin sudură laser, și garantează o tăiere optimă și rapidă.

Betonul verde este la fel de abraziv ca și asfaltul și de aceea este necesar un disc special pentru tăierea betonului. Zona diamantată este îngustă permite o tăiere curată și rapidă.

Piatră naturală, precum granitul, nu este la fel de abrazivă precum asfatul, și de aceea este recomandat să utilizați discurile diamantate pentru tăiere granit. Găurile practicate în suportul metalic asigură o răcire optimă și rapidă.

Betonul - trebuie avut în vedere de tipul de beton pe care urmează să îl prelucrezi. Acesta poate fi beton simplu, beton armat sau beton proaspat. Segmetele atașate prin sudură laser, găurile de pe suportul metalic, canalele de evacuare și concetrația mare de diamante cresc viteza de tăiere și durata de viață a discurilor.

Ceramica sau porțelanul sunt materiale foarte de dure, dar în același timp fragile. Este recomandată utilizarea discurile speciale pentru ceramică, cu segment continuu și lamă ultra subțire

 

2. Tipul de mașină pe care va fi montat discul

Echipamentul pe care dorești să montezi discul diamantat va influența în mod decisiv viteza de tăiere. Puterea motorului trebuie să fie suficient de mare pentru a menține performanțele optime de tăiere. De asemenea, turația, avansul longitudinal și transversal, cât și posibilitățile de răcire pot afecta performanțele de tăiere. Supra-încălzirea discului va duce la deteriorarea segmenților.

Mașinile de tăiat beton este indicat să utilizeze tăierea umedă, pentru a prelungi durata de viață a discului diamantat.

   

Pentru o tăiere adâncă, adică o singură trecere, este necesară o miscare lent, fără apăsare excesivă. Tăierea neconformă scurtează durata de viață a discului.

3. Tăierea umedă sau uscată

Tăierea umedă utilizează apă, ce acționează ca agent de răcire, și ajută la creșterea duratei de viață a discului diamantat. Tăierea uscată utilizează aerul pentru răcirea discului, ceea ce presupune că adâncimea de tăiere este mai mică decât la tăierea umedă.

Dacă un disc diamantat pentru tăiere umedă este folosit pentru tăiere uscată sau cu o cantitate necorespunzătoare de lichid de răcire, zona diamantată se supraîncălzește și se deteriorează, ceea ce poate duce la ruprea discului și rănirea operatorului.

4. Concentrația diamantului

Este unul dintre cei mai importanți indicatori care stau la baza alegerii corecte a discului diamantat, pentru că afectează capacitatea de tăiere și durata de viață a discului. Diamantele sunt realizate sintectic și apoi, sunt secționate în funcție de forma, dimensiunea, calitatea și fragilitatea materialului ce urmează a fi prelucrat. Materialele dure necesită o concentrație mare de diamant, în timp ce materialele mai moi vor necesita o concentrație mai mică.

Tăierea betonului este una dintre cele mai des întălnite activități în domeniul construcțiilor și este indicat să avem cât mai multe informații despre discurile diamantate și provocările ce pot apărea în procesul de tăiere. Există numeroși factorii care pot afecta performanțele de tăiere în beton ale discului diamantat, printre care

1. Dimensiunea și tipul agregatului utilizat

Betoanele sunt produse artificiale cu aspect de conglomerat care se obțin în urma întăririi unor amestecuri bine omogenizate de liant, apă și agregate. În cazul unor  agregate cu un nivel de duritate crescut, segmentele discului diamantat se tocesc mai rapid.

2. Rezistența la compresiune

Întrucât betonul este un material de construcții artificial, obținut din ciment, apă, agregate și uneori adaosuri, acesta poate avea o rezistență la compresiune diferită, fenomen măsurat în kilograme pe centimetru pătrat (PSI).

3. Tipul de nisip utilizat

Nisipul este o componentă importantă care determină nivelul de abrazivitate al betonului. Acesta poate să fie abraziv („ascuțit” ) sau non-abraziv („rotund”).

4. Betonul armat

Armătura metalică face ca discul diamantat să pătrundă mai greu în material, motiv pentru care  viteza discului scade. Cu cât betonul conține mai puțin oțel, cu atât viteza de tăiere a discului crește.

5. Betonul întărit

Întărirea betonului influențează modul în care acesta va interacționa cu lama discului diamantat. Betonul proaspăt turnat este mai moale și mai abraziv decât betonul întărit, ceea ce influențează performanța de tăiere a discului diamantat.

6. Supra-încălzirea discului

Supra-încălzirea cauzează cele mai multe daune asupra lamei discului, astfel că acesta se poate rupe. Utilizarea lichidului de răcire este recomandată pentru a preveni deteriorarea discului.

7.  Utilizarea corectă a discului diamantat

Pentru a evita tensionarea discului de tăiere şi pentru a obţine o viteză de tăiere cât mai ridicată, trebuie să se lucreze întotdeauna perpendicular pe material şi în linie dreaptă. Pentru a obţine o durată de viaţă şi o viteză de tăiere optimă, montaţi întotdeauna discul de tăiere în direcţia de rotaţie indicată pe acesta.

Cu dimensiuni ce variază între 115 mm și 900 mm, discurile diamantate sunt concepute astfel încât să asigure o viteză optimă de tăiere și o durată lungă de viață. Prin gama diversă de care dispune, DiaTehnik este alegerea perfectă pentru tăierea diverselor materiale, de la beton, asfalt, piatră naturală, granit, marmură, până la ceramică.